arg

Okej detta inlägg kommer bli jätte passande till det som jag senast skrev.

Jag är så arg just nu, fast ilskan och utbrotten lämnade jag kvar i bilen på väg hem från träningen. Det är sååååå typiskt att det ska bli så nu. helvete helvet helvete.

Okej nu är det så att förra veckan kändes det som om jag hade lite träningsverk i låren, mest i vänstra. På matchen i lördags så kändes det som om musklen skulle spricka när låret lår på hög prestation. Det var ganska lugnt när jag "joggade" lite, då det inte behövdes det höga tempot i vissa lägen. Efter massage med tigerbalsam så kändes det bättre och jag spelade andra med. Fast efter lite tigerbalsam igen så, gick det asså inte. Vilade sista. Idag på täningen så blev det massage med tigerbalsam och linda, kändes hyfsat på uppvärmigen men sen fick jag as ont. Fick då lite massage av vår sjukvådare då kändes det bättre igen. Nu vet jag inte vad jag ska göra vila är det sista jag vill och att inte ge 100% på träning är bara meningslöst. Jag har läst lite om sträckningar på internet och hittade lite. Men ska nog ringa och kolla med en sjukgymnast vad det bästa är.

En liten text som beskriver vad det jag tror jag fått...

Muskelbristning innebär att muskeln och dess fibrer har skadats. Termer som sträckning eller ruptur används också. Belastar du en muskel mer en vad den tål kan detta leda till att dess fibrer går sönder. När fibrerna brister uppstår en blödning med en lokal vävnadsreaktion. Kroppen läker inte skadan med nya muskelfibrer utan med bindväv. Bindväven bildar en ärrvävnad som inte är lika stark och dessutom mindre elastisk än muskelvävnad och har därför en tendens att brista vid belastning. Upprepade muskelbristningar bildar lagning på lagning vilket till slut gör ärrvävnaden så stark och oeftergivlig att samma muskel går sönder på ett annat ställe. Om endast några fibrer gått sönder kallas det partiell ruptur och om hela muskeln slitits av kallas det totalruptur.
Vid en partiell ruptur är det fortfarande möjligt att använda muskeln även om det gör mycket ont. Vid en totalruptur är det däremot inte möjligt att använda muskeln.

Det kan finnas flera olika orsaker till att fibrer skadas. En muskel har (beroende på hur vältränad den är) en förmåga att utföra en viss mängd arbete under en viss tid, sedan behöver den vila. Denna mängd arbete kan uppnås vid kortvarig stor belastning eller vid långvarig lägre belastning. Är man i dålig form kommer man snabbare till det stadium då man kan få en bristning. Muskeln blir utmattad och trött, och det finns risk för att den skadas. Förutom detta löper man större risk att skada sig om man idrottar utan att först ha värmt upp och använt musklerna i dess ytterläge. En plötslig belastning, till exempel springande eller en spark, kan skada en ouppvärmd muskel. Detsamma gäller om en muskel har blivit kraftigt avkyld, då är den stel och känslig för belastning. Man kan även göra misstaget att börja idrotta för tidigt efter en skada och därmed belasta muskeln/vävnaderna mer än de tål.


En muskelbristning upplevs i regel som en stark smärta som plötsligt uppstår i muskeln, särskilt om det är en stor då det kan kännas som om det är något som sprängs i muskeln eller som att någon kör en kniv rakt in i muskeln. Vid mindre omfattande bristningar är det vanligare att det mer känns som en liten sträckning som tillfälligt hugger till men som sedan försvinner. Däremot kommer ofta smärtan tillbaka när man blir kall och en ordentlig stelhet, smärta och ömhet infinner sig i muskeln.


Det är oavsett storlek på bristningen av största vikt att skadan akut behandlas på plats och då efter den så kallade Globala PRICE-metoden. Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation. En idrottsutövare som enbart vilar till dess att symtomen har minskat eller försvunnit löper stor risk att skadan kommer tillbaka när idrottsaktiviteten återupptas.


Med en korrekt utförd akutbehandling, noggrann undersökning, bra rehabilitering och behandling av muskelbristningen tar det cirka sex till åtta veckor för bristningen att läka ut.

Det är av stor vikt att inte återuppta idrottsaktiviteten förrän skadan är läkt, det vill säga när full rörlighet och styrka återfåtts. För att förebygga nya skador måste full muskellängd och full styrka erhållas. Om det uppstår ärrvävnad och därmed förkortning av muskeln, är det stor risk för långdragna besvär
.

Ne nu jäklar har jag deppat färdigt lite grann,




Kommentarer
Postat av: Bekim

Har haft samma skit i underarmarna. Det gör sjukt ont. Mitt var att då tabletter och vila i 6 veckor. Det hjälpte.

2010-10-13 @ 00:37:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0